De tuinhoek




Vogels en insecten

Recent trekt men alom aan de alarmbel over het verdwijnen van de insecten als bestuivers én als dragers van de voedselketen voor vogels en klein landdieren (en uiteindelijk alle leven daarboven). De aandachtige autobestuurder zal het trouwens al langer gemerkt hebben: de voorruit van auto’s is nooit meer bezaaid met kadavers van vliegende insecten!
Voor de hand liggende redenen zijn: massale verspreiding van giftige uitlaatgassen; gigantische hoeveelheden sproeistoffen in land- en tuinbouw; grootschalige verarming van de bodem door massale afvoer van ‘afval’; slopen van ontelbare types kleine habitats.

Eenvoudige, helpende oplossingen zetten we voor u even in de kijker. Bloemetjes, vooral wilde bloemen, die hebben we in de eerste plaats nodig. Maar ook tal van cultivars trekken insecten aan. Kijk zeker eens op https://tuinenstruinen.org/2016/04/04/top-10-vaste-planten-voor-bijen-en-vlinders/
Vooral in herfst en winter hebben de insecten het moeilijk om te nestelen, dit wegens het overdadig opruimen van zaaddozen, holle stengels, bladresten, etc. Zorg dus voor enkele wilde stukken in je tuin met natuurlijke overlevingsbestanddelen aan tuinafval. Die worden dan in de kortste keren gecomposteerd door allerhande insecten. Beslist de moeite om uit te proberen! Een insectenhotel kan eveneens helpen.

Ook vogels kunnen we een handje toesteken in ieder seizoen, zeker in de voortplantingsperiode. Zorg echter voor de juiste voeding (zie webinfo onderaan) en vraag evt naar aangepast voedsel voor elk jaargetijde. Zonnebloempitten, onkruidzaden, ongekookte havermout, nootjes,…maden en wormen, dit alles behoort tot het algemene voedsel het hele jaar door en kan aangevuld worden met seizoen-specifieke pakketjes.
Zet de voederpaal dichtbij uw woning én geniet tegelijk van de diversiteit aan vogelsoorten en hun specifieke manieren van voedselhalen. Kies eventueel ook andere voederplekken uit:
voor alle soorten mezen een platvorm of zaadkoker; voor merel, lijster, spreeuw, mus , vink en groenling een platvorm of op de grond onder hagen of heggen; voor specht en boomklever tegen een boomstam.
Denk bij droogte zeker aan (regelmatig vers) water.
Maar bovenal hoogst op het lijstje: bessen en vruchten als natuurlijk voedsel van je eigen planten. Interessangt zijn de zwarte els, de wilde appel, de hazelaar, hulst, (inlandse) vogelkers, lijsterbes, meidoorn, vlier, etc. Die ogen vaak mooi als heg of afrastering.

Meer info op



----------------------



In Kapellenbos is mijn tuin mijn thuis...

We genieten als inwoners van Kapellenbos met volle teugen van onze prachtige omgeving, die uiteindelijk het product is van alle tuinen!

Op deze pagina geven en sprokkelen wij allehande informatie i.v.m. tuinieren in onze bosbiotoop, zoals:

* Hints over de aanleg en onderhoud van een bosrijke tuin
* Weetjes over biologie
* Kruidenkunde
* Genieten van een bosrijke tuin

Indien u omtrent deze onderwerpen kennis en ervaringen wenst te delen met onze lezers, aarzel dan niet om onderaan uw informatie te posten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten